понеділок, 23 жовтня 2017 р.

«Будьмо собою!»

Сімнадцятого лютого цього року сповнилось 125 років з дня народження патріарха Йосифа Сліпого – ісповідника віри та довголітнього настоятеля Української Греко-Католицької Церкви. Усі вірні упродовж цього року вшановують його пам’ять і моляться за його прославлення тут, на землі, серед лику блаженних і святих.
Урочиста лінійка з нагоди цієї дати відбулась і у стінах Мурованської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Організувала лінійку вчитель християнської етики Кураш Леся Богданівна разом з учнями 7-11 класів. Газету про патріарха підготувала вчитель історії Грень Мирослава Василівна.
Патріарх Йосиф Сліпий був собою, коли відчув поклик до священства і віддав цьому покликанню всього себе, незважаючи на обмеження і заборони здійснювати це служіння. Він був собою, коли відмовився від обіцяної свободи та високих посад, якщо відречеться від своєї Церкви. Він був собою, коли, потрапивши на Захід, став голосом і символом «мовчазної Церкви» у СРСР та всіх переслідуваних безбожною тоталітарною владою. Він був собою, коли обстоював право релігійної спільноти, яку очолював, на патріаршу гідність. Лише така позиція дала йому можливість не залежати від карколомних змін довкола нього і гідно пройти всі ці перипетії історії.
Життя патріарха Йосифа, воскресіння з катакомб нашої Церкви та її подальший динамічний розвиток свідчать, що лише той долає непостійність і плинність історії, хто постійно у своєму оточенні залишається тим, ким сотворив його Господь. Цей шлях, хоч важкий та тернистий, є можливим і приносить людині велике внутрішнє задоволення та радість саме тому, що вона виконує свій християнський обов’язок та волю Божу і тільки так може бути собою.

Немає коментарів: